Haber

İngiltere’de faturalar yükseldi, binlerce kişi ‘ısıtma odaları’ kullanıyor

İngiltere’de enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle faturalarını ödemekte zorlanan 500 bin kişi, gündüz saatlerinde soğuk evlerinde oturmamak için bu kışı ‘ortak ısıtma alanlarında’ geçirdi. Elektrik ve gaz faturaları olarak tanıtılan ve yaşam maliyetinin milyonlar için dayanılmaz hale geldiği ısıtmalı kamusal alan fikri, İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’da binlerce yerde karşılık buldu.

The Guardian’ın haberine göre İngiltere genelinde 4 bin 200 sıcak sosyal alandan oluşan bir ağ oluşturan Warm Welcome kampanyasının yaptırdığı araştırmaya göre yarım milyondan fazla insan bu alanları kullanarak nefes alma fırsatı buldu. Bu kapsamda vakıflar, kütüphaneler, kiliseler ve dini kuruluşlar artan fiyatlar karşısında yoksullaşan yüzbinlerce kişiye ücretsiz yemek, çay, kahve ve sıcak bir ortam sunarak kapılarını açtı.

‘BİZE GELENLER BOŞ EVDE OTURMAKTAN DAHA HAYIRLI OLUYOR’

Araştırmaya göre, birden fazla sıcak sosyal ortamın ziyaretçilerin doğal gaz ve elektrik faturalarını, internet maliyetlerini ve yemek harcamalarını azaltmalarına olanak sağladığını ve çocukları için oyun alanları sunduğunu söyledi. Ancak yapılan görüşmeler, bu ortamların aynı zamanda başlangıçta düşünülenden çok farklı ve değerli bir soruna da cevap verdiğini ortaya çıkardı: Bu alanlar, toplumdan artan izolasyon ve yalnızlık kasvetini hafifletiyordu.

Warm, “Yaşam maliyeti krizi nedeniyle yoksullaşanların gıda bankalarına daha çok yöneldiğini gördük. Bölgelerimize gelenlerin boş bir evde oturmaktan kaçınma ve başkalarıyla sıcak bir alanda buluşmaktan daha çok keyif aldıklarını gördük” dedi. Hoş geldiniz kampanya araştırmacısı. Araştırmalara göre bu durum, bu alanları kullanan kişilerin moral ve ruh sağlığı, hayata bağlılıkları ve güçlerinde büyük fark yaratmıştır.

‘SOSYAL TEMAS GIDA VE SICAKLIK KADAR ÖNEMLİ’

Liverpool şehrinde ısıtmalı bir alan sunan bir vakıf olan Brain Charity’nin lideri Nanette Mellors, “Sosyal temas yemek ve sıcaklık kadar önemlidir. Bizi hayatta tutan şey bu. İnsanlar bir araya geldiklerinde kendilerini daha iyi hissediyorlar” dedi.

Ancak Warm Welcome projesinin lideri David Barclay’e göre bu ortamların başarısı çok hassas bir yaklaşım gerektiriyor. İnsanlar, sıcak bölgelerin ‘yoksulların toplanıp ısındıkları yer’ olarak algılandığını hissettiklerinde gelmiyorlar.

Isıtılan alanların ortasında en başarılı olanların, insanların yargılanmadığı, kolay ulaşılabilen, yerde koro, kabare, antrenman, dart, tombala gibi aktivitelerin de yer aldığı mekanlar olduğu ortaya çıktı. ücretsiz veya indirimli yemek, çamaşırhane, saç kesimi, çocuk bakımı gibi hizmetler sunmak gibi. . (BBC Türkçe)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu